Срещали ли сте компания, която се представя за иновативна, и която споделя, че иновациите са една от топ целите й като организацията, но въпреки това не може да ви мотивира адекватно да споделяте и реализирате вашите креативни идеи?

Сигурни сме, че повечето от вас ще отговорят с „да“ и е много вероятно и в момента да работите за такава. Някои от типичните черти за тези компании са:

 • „Демократичен“ мениджмънт, който все пита за твоето мнение, но никога не прави нищо по въпроса;
 • Иновативно и креативно работно място, наречено “кюбикъл“ (cubicle);
 • Липса на организация (или процес) за развитие на вашите предложения и идеи за ефективни и ефикасни иновации.

А знаете ли какво е иновация?

Има различни отговори на въпроса какво е иновация. Независимо, че няма конкретна дефиниция, едно от най-добрите определения е: „Ефективното и ефикасно внедряване на нов продукт, услуга или процес в даден пазар или пазари“.

Допълнително иновацията може да бъде дефинирана като:

 • Жизнената сила на глобалната икономика;
 • Изключително ценен източник на глобални знания;
 • Ключов елемент от развитието на компаниите;
 • Един от ключовите бизнес теми и проблеми.

Ще разнищим тези проблеми като започнем с едно фундаментално умение, което според нас трябва да се учи още от училище, а именно критичното мислене. То представлява възможността да подхождаш към даден проблем или възможност от допълнителна и различна гледна точка. Това умение е и в основата на креативността. Не е случайно, че масово сте чували термина „Да мислиш извън кутията“ (Think outside the box).

Нека сега да използваме това ценно умение да погледнем критично на нашата „иновативна“ компания. Това можем да го постигнем като видим какво се случва в повечето „иновативни“ компании.

Както знаете, един човек е най-креативен през първите си 6 години. А знаете ли защо е така? Защото съзнанието на децата в тази възрастова група все още не са ограничени и обременени от предразсъдъци, правила, и грешни разбирания. Допълнително разработването на иновации включва определена последователност от действия, изискващи определени и различни умения, за да може тя да бъде реализирана и да се постигнат ефективни и ефикасни резултати. Това изисква време и определено ниво на ангажираност, но нека да разгледаме какво се случва с мотивацията на един човек, който има креативна идея, която иска да я сподели и реализира в компанията, за която работи. Ще наречем нашите нови приятели и герои в тази история с кратките имена Вики и Ники.

Вики и Ники имат супер яка и креативна идея, която искат да споделят и реализират със своята компания, за която работят. Те са изключително ентусиазирани и мотивирани в началото (кой ли няма да е, особено когато открие или измисли нещо супер яко?!?). Те я регистрират и споделят във фирмената инициатива, която ще наречем с модерното и благозвучно име: „Idea Box Challenge“. Тази ключова фирмена инициатива цели да събира предложения на служители за нови продукти и услуги, които компанията да реализира и предлага на своите клиенти. Три месеца след като е регистрирана идеята, те не получават никаква информация какво се случва с нея освен статуса, че все още е в процес на разглеждане. Но все още чакат нетърпеливо какво се случва с нея. Реално това е момента, в който трябва да се направи проверка дали тази идея е релевантна с бизнес стратегията на компания, има ли подобно решение вече реализирано на пазара или е регистрирано като заявка за патент от друга компания.

Няколко седмици след това получават имейл, че след всички тези първоначални дебати, тя е избрана за реализация, което връща в тях надеждата, че тя ще бъде реализирана и техният труд до момента оценен. За съжаление в този момент започват неговите проблеми. Започват се едни безкрайни дискусии как ще се реализира, дали ще има бюджет, какви хора ще са необходими, дали ще са от компанията или ще се наеме външна такава, какви приходи би реализирала за компанията. Всичко това включва дълги и в повечето случаи безрезултатни разговори, в които никой от тях не е включен, защото това е работа на мениджмънта. След още 3 безрезултатни месеца, мотивацията на Вики и Ники напълно изчезва и тяхното първоначално вдъхновение, в което са вложили предимно извънработно време за реализация и описание, вече няма да бъде реализирано. Ако направим графика на мотивацията им през този целия период, тя би била експоненциално спадаща до минимум. Следващата година компанията отново стартира същото мероприятие, защото иновациите са отново в основните корпоративни стратегически цели, но Вики и Ники вече не участват. Този случай с Вики и Ники е характерен за повечето компании, именно защото нямат подобен механизъм, който може да наречем практика за иновации, който адекватно да реализира креативни идеи на служителите и поддържа тяхната ангажираност достатъчно висока до самия край, а именно реализирана като иновация креативна идея.

Има ли решение на това?

Според вас повечето хора мотивирани ли са да правят иновации?  
Подобен проблем анализирахме в детайли в нашата статия: „Искат да съм мотивиран, но не всичко е точно“. Истината е, че повечето от нас не са мотивирани да разработват иновации за компаниите си, което потвърждава и нашето изследване проведено миналата година в България.

Но тук ще повторим какви са основните проблеми, които се срещат:

 • Липса на достатъчно ефективен и ефикасен процес за иновации;
 • Намаляваща мотивация и ангажираност на служителите участващи в подобен процес и след подаване на тяхната креативна идея за реализация;
 • Недостатъчно обективно оценява на приноса на служителите към иновативните възможности на организацията и нейната култура.

Затова сега ще разгледаме един механизъм, който ние от Gamifinno вярваме, че ще разреши тези проблеми и е в основата на нашите тайни как да се справим с липсата на достатъчна мотивация и иновации. Нашата теза е: За да може ние като служители или ние като ръководители да мотивираме нашите служители да бъдат иновативни ни трябват нови техники и методологии, които да ни помогнат за това.

Затова нашата тайна на мотивацията и иновациите включва използването на методите на игровизацията (gamification) за:

 • Мотивиране на служителите да участват през целия процес на разработване на иновация;
 • Ръководителите да могат обективно да оценяват своите служители;
 • Компаниите да разработват наистина ефективни и ефикасни смислени иновации.

Ако вие сте компания, която търси нови начини да мотивира служителите си и да подобри тяхната креативност и иновативно мислене, може да се свържете с нас на info@gamifinno.com и да си запишете безплатна консултация с екипа ни.

Научи повече за това какво е това животно мотивацията в нашата статия: Що е то мотивацията?

Ние от Гамифино разбработихме уеб-базиран софтуер, който може да използвате напълно безплатно и да приложите методите на игровизацията във вашето ежедневие. Това ще ви позволи да сте по-продуктивни и бързо и приятно да изграждате полезни навици, докато елиминирате негативните такива.

Започнете своето приключение на https://gamifinnopoly.com

Научи повече за нашите изтриваеми и пренареждаеми тетрадки “Креатино”, които ще те превърнат в най-креативния и еко човек в квартала тук: https://gamifinno/kreatino

Автори:
Здравко Ботушанов е международен трейнър в IT сферата и е водил обучения във Великобритания, Германия, Швеция, Португалия, Хърватия и Полша. Обученията му се оценяват с изключително високи резултати благодарение на иновативните му подходи. Сертифициран Гемификейшън дизайнер е в най-добрия Gamification Framework в света – Octalysis, както и в сферата на психологията и мотивацията.
д-р Пламен Иванов е IT професионалист, предприемач и иноватор. Има над 15 години опит в IT индустрията и е работил по проекти за някои от най-големите компании в света като Vodafone, Telekom Austria Group, E.ON AG, T-Systems, equensWorldline и др. Иновациите са неговата най-голяма страст и има 4 международни регистрации за патенти и грамота „Джон Атанасов“ на Президента на Република България от 2014 година.

Categories: Мотивация

%d bloggers like this: