Време е да разгледаме резултатите от проучването, което стартирахме преди няколко месеца и което целеше да разнищи някои от митовете за мотивацията.

В проучването участваха над 200 души от различни сфери на бизнеса и с различно ниво на опит. Въпросите бяха разделени в няколко категории, като основните заподозрени бяха 4-те въпроса: “Какво те мотивира?”, “Какво те спира да бъдеш креативен?”, “Какво те мотивира на работното място?” и “Какво те демотивира на работното място?”.

Имайте и едно на ум, че това проучване е пряко свързано и цели да покаже и кои са факторите, които ни спират да бъдем креативни и иновативни. А нека си припомним, че креативността е в основата на личностното развитие.

Разбира се, за нас отговорите не бяха особено учудващи, тъй като те малко или много съвпадат с огромното проучване на компанията Gallup International, което прави подобни запитвания в мащаб милиони служители в цял свят.

Нека да разгледаме какво показа нашето проучване:

Както забелязвате, топ мотиваторът е самото удовлетворение от дадената задача. Удоволствието, че сме се справили с това, което правим. На второ място е приносът за нейното изпълнение. Както ще разгледаме в тази статия, тези 2 мотиватора спадат към т.н. вътрешни мотиватори. Чак на трето място е финансовият стимул. Както ще забележите и в следващите графики, финансовият стимул винаги е на трето или четвърто място. Нещо подобно показват и най-големите проучвания в света в сферата на мотивацията.

Забелязахме нещо много интересно в проучването ни. Отговорите на въпросите “Кое ме спира да бъда креативен?” и “Кое ме демотивира на работното място?” имаха много сходни отговори. Това подкрепя една теория, че креативността и мотивацията са малко или много свързани по някакъв начин. Същите негативни фактори, които лимитират нашата креативност, лимитират и нашето желание да бъдем продуктивни и да даваме всичко от себе си.

Предполагаме, че сте чели не малко статии, които разказват за това, колко е важен мениджмънтът. Чували сте цитати като “Хората не напускат лошите фирми, а лошите шефове”. Случайност? Не мислим! Истината е, че е изключително важно как твоя мениджър и фирма се отнасят с теб и това винаги ще е вярно. На второ място хората са поставили работната среда. Това също е ключово, тъй като средата до голяма степен влияе на нашата креативност.

На въпросите, свързани с работното място получихме много подобни резултати. Топ 3 на най-големите мотиватори на работното място са свързани с признанието, работата в екип и умението да се самомотивираш. Не е случайно, че ние разработихме нашия Gamifinno Innovation Workshop, точно с тази цел – да помогнем на хората да работят по-добре в екип, да бъдат по-креативни и иновативни и да мотивират себе си и другите по-качествено.

И тук отново мениджмънтът и работната среда са основните заподозряни причинители на демотивация у хората. Ясно е, че в работата парите и материалните облаги играят ключова роля, с това не спорим. Светът, обаче се променя и ние трябва да бъдем гъвкави с това. Затова, ние от Gamifinno създадохме нашия Gamifinno Onboarding Software, чрез който можем да създадем едно незабравимо onboarding и training преживяване за служителите на всяка една компания, която иска да бъде истински иноватор и да привлича най-креативните таланти.

За доста хора е много учудващо, че финансите не са топ мотиватора в класацията и разбира се ще има хора, които ще искат да ни оборят в това отношение. Фактите са си факти обаче. Няма значение дали ние правим проучване в България или Gallup прави проучване на милиони души в цял свят, резултатите са наяве – хората се мотивират повече и по-качествено от така наречените вътрешни фактори (към които спадат удовлетворението от изпълнената задача, признанието, социалният компонент и т.н.), отколкото от външните фактори (към които спадат парите и материалните облаги и др.).

Както разнищихме в нашата статия “Що е то мотивация?”, мотивацията бива 2 вида:

Вътрешна мотивация: Това е мотивация, свързана с всичките дейности, които извършваме, заради самите тях. Това са нашите хобита и щури идеи, които имаме постоянно. Всеки от нас си има тези дейности, които реално не му носят нито пари или награди. Няма значение дали гледаме филми, четем книги или просто се разхождаме из парка, това ни носи удовлетворение и ни прави малко или много по-щастливи, спокойни и позитивни.

Външна мотивация: Това са всички дейности, които извършваме заради дадена полза, като тя може да е материална или нематериална. Външната мотивация включва и всички дейности, които някой друг ни е “накарал” да свършим с дадена цел.

Според вас коя мотивация е по-силна? Разбира се, че вътрешната. Това показват и всички проучвания, както и нашето.

Колкото повече задълбаваме темата, толкова повече се чудим защо толкова много компании продължават тотално да забравят силата на вътрешната мотивация и после се чудят защо служителите им не са мотивирани и продуктивни.

А сега какво?

Ние от Гамифино разбработихме уеб-базиран софтуер, който може да използвате напълно безплатно и да приложите методите на игровизацията във вашето ежедневие. Това ще ви позволи да сте по-продуктивни и бързо и приятно да изграждате полезни навици, докато елиминирате негативните такива.

Започнете своето приключение на https://gamifinnopoly.com

Научи повече за нашите изтриваеми и пренареждаеми тетрадки “Креатино”, които ще те превърнат в най-креативния и еко човек в квартала тук: https://gamifinno/kreatino

Също така можеш да се присъединиш към нашата Facebook група Gamifinnator-и, където искаме да съберем най-креативните и иновативни хора на едно място.

Надяваме се, че това беше едно интересно четиво за теб. Ако е така, може да разгледаш и статията ни: “Искам да бъда мотивиран, но не всичко е точно.”

И не забравяй, само на една игра разстояние си…

Автори:
Здравко Ботушанов е международен трейнър в IT сферата и е водил обучения във Великобритания, Германия, Швеция, Португалия, Хърватия и Полша. Обученията му се оценяват с изключително високи резултати благодарение на иновативните му подходи. Сертифициран Гемификейшън дизайнер е в най-добрия Gamification Framework в света – Octalysis, както и в сферата на психологията и мотивацията.
д-р Пламен Иванов е IT професионалист, предприемач и иноватор. Има над 15 години опит в IT индустрията и е работил по проекти за някои от най-големите компании в света като Vodafone, Telekom Austria Group, E.ON AG, T-Systems, equensWorldline и др. Иновациите са неговата най-голяма страст и има 4 международни регистрации за патенти и грамота „Джон Атанасов“ на Президента на Република България от 2014 година.


%d bloggers like this: